top of page

ÇOCUKLUK ÇAĞI DEPRESYONU

Çocuklarda depresyon, genellikle sessiz bir savaş olarak nitelendirilebilir; çünkü yaşadıkları duygusal zorlanmaları ve kafa karışıklığını ifade etmekte zorlanabilirler. Gözlemlenebilecek belirtiler arasında, sürekli bir mutsuzluk hali, oyunlara veya okuldaki aktivitelere karşı ilgisizlik, enerji kaybı, iştah ve uyku düzeninde anormal değişiklikler, sosyal çekilme ve akademik performansta belirgin bir düşüş yer alır. Fiziksel olarak da sık sık baş ağrısı veya karın ağrısı gibi şikayetlerle karşılaşabiliriz. Bu belirtiler, çocuğunuzun gün içindeki etkileşimlerini ve genel yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir.




Çocuklarda depresyonun nedenleri çeşitlilik gösterir; genetik faktörler, çevresel stres, aile içinde yaşanan sorunlar veya okuldaki zorluklar gibi değişkenler etkili olabilir. Çocukluk döneminde maruz kalınan stresli veya travmatik olaylar, ilerleyen dönemlerde depresyon gelişme riskini artırabilir. Bu yüzden, çocuğunuzun davranışlarında gözle görülür bir değişiklik fark ettiğinizde, bu durumu hafife almadan, anlayışla yaklaşmak ve uygun destek için adımlar atmak kritik öneme sahiptir.


Depresyonla mücadele, küçük yaşlardaki bireyler için özel yaklaşımlar gerektirir. Tedavi, çoğunlukla, çocuğun yaşına ve spesifik durumuna uygun şekilde düzenlenen psikoterapi seanslarından oluşur. Çocuk ve ergenler için bilişsel davranışçı terapi ve oyun terapisi çocukların kendi duygusal dünyalarını anlamaları ve olumsuz düşünce kalıplarını değiştirmeleri için güçlü bir araç sunar. Çocuğun iyileşme sürecinde, ailesinin ve öğretmenlerinin sabırlı, anlayışlı ve destekleyici bir tutum sergilemesi, onların bu zorlu savaşı kazanmalarında büyük bir güç kaynağıdır. 

Uzm. Psk. Zeynep Ecem ÖZKAN

 
 
 

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page